Euro 95 en Super 98

Bij onze tankstations kun je onder meer terecht voor Euro 95 Ongelood en Super 98 Ongelood. Deze twee gangbare vormen van benzine zijn waarschijnlijk bij iedereen wel bekend. Tegenwoordig gaat Euro 95 door het leven als E10 en Super 98 als E5. Waar voorheen de naam gebaseerd was op het octaangetal (95/98) is het nu gebaseerd op de bijgemengde bio-ethanol. In E10-benzine is maximaal tien procent bio-ethanol bijgemengd. E10 is geïntroduceerd op de Nederlandse markt om de CO₂-uitstoot van benzineauto’s te verminderen. Door biobrandstof toe te voegen zijn er minder fossiele brandstoffen nodig. Bekijk welke AVIA tankstations Euro 95 en Super 98 aanbieden. 

Tankstationzoeker

Het verschil

Mocht voor jouw auto uitsluitend een loodvrije of loodhoudende benzine met octaangetal 98 voorgeschreven worden (voornamelijk oldtimers, sportwagens en motoren met een groot vermogen), raadpleeg dan het instructieboekje van je voertuig of neem contact op met je dealer om zeker te weten welke benzine je het beste kunt tanken.

Super 98 benzine is per liter duurder dan Euro 95. Maar in dit geval geeft de prijs van de benzine niet weer welke beter is, ook al lijkt dat misschien wel zo. Super 98 ontvlamt onder hogere druk en temperatuur dan Euro 95. Het zelfontbrandingsmechanisme van je motor is daarin leidend in welke beter geschikt is. In de tankdop van je auto staat meestal welke benzine je het beste kunt tanken. Staat het er niet, dan kun je bij de verkoper of fabrikant informeren welke je zou moeten gebruiken. Super 98 is dus niet per definitie beter dan Euro 95. Het prijsverschil komt voort uit het productieproces. Hoe hoger het octaangehalte, hoe meer de brandstof bewerkt moet worden. 

Super 98 benzine heeft meestal naast het een hoger octaangetal, ook toegevoegde additieven die een gunstig effect hebben op verbruik en levensduur van de motor.

Euro 95 en Super 98 in het kort

Alle belangrijke punten van Euro 95/98 zijn:

  • De prijs van de benzine geeft niet weer welke beter is;
  • Het prijsverschil komt voort uit het productieproces;
  • In de tankdop van je auto staat vaak welke benzine geschikt is voor jouw voertuig;
  • Het zelfontbrandingsmechanisme van je motor is leidend in welke beter geschikt is.

Al onze brandstoffen