HVO

HVO is een duurzame brandstof die de CO2-uitstoot reduceert. Het is een duurzame variant van diesel met dezelfde voordelen als gewone diesel. HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil. Dit betekent 'met waterstof behandelde plantaardige olie'. Doordat HVO een vergelijkbare chemische samenstelling heeft als gewone dieselbrandstof, zijn er vaak geen aanpassingen in de motor van de auto nodig. Bekijk op de AVIA tankstationzoeker of er een tankstation bij jou in de buurt HVO aanbiedt. 

Tankstationzoeker

Duurzame oplossing

Bij enkele AVIA tankstations kun je HVO20 tanken. HVO20 betekent dat de brandstof voor 20% uit HVO bestaat en de andere 80% uit fossiele diesel. Met deze dieselvariant zorg je voor een besparing op fijnstof en uitstoot van stikstof. Je stoot met HVO20 zo'n 18% minder CO2 uit vergeleken met fossiele dieselbrandstof. Een groot voordeel van HVO20 is dat ook de oudere diesel auto's vaak moeiteloos op HVO20 kunnen rijden.

Door het vermengen van HVO met conventionele diesel vindt er een besparing plaats op uitstoot van fijn- en stikstof. HVO is kleur- en geurloos en net zo helder als water. De prijs van een liter HVO20 ligt gemiddeld zo'n 10-20 cent hoger dan een bij een liter standaard diesel. Het verbruik van diesel is gelijk aan het verbruik van HVO20. 

Een dieselmotor loopt op HVO20 stiller dan op fossiele diesel. Dit komt voornamelijk door het hoge cetaangetal. Door dit hoge cetaangetal verbrandt HVO20 beter en completer dan standaard diesel. De motor loopt hierdoor uiteindelijk soepeler en stiller.

Hernieuwbaar

HVO is een onuitputtelijke brandstof. Het kan namelijk in een korte periode weer worden hersteld. Dit komt doordat de brandstof wordt gemaakt uit verschillende afval- en reststromen. HVO kan bijvoorbeeld worden gemaakt met frituurvet. HVO is hierdoor dus erg circulair en hernieuwbaar.

De HVO20 van AVIA is palmolievrij! Het is een tweede generatie biobrandstof. Dit betekent dat er geen grondstoffen worden gebruikt die ook gebruikt hadden kunnnen worden voor voedselproductie.

Technische voordelen

Bij HVO20 hoef je, je geen zorgen te maken over de nadelen die biodiesels met zich mee kunnen brengen. HVO bevat namelijk niet FAME biodiesel componenten. Deze componenten staan erom bekend dat ze voor vervuilende filters kunnen zorgen. HVO is daarnaast ook beter bestand tegen kou. Zo kan HVO vloeibaar blijven tot wel 20ºC. 

Gebruik

HVO20 zou in principe in elke dieselmotor kunnen worden gebruikt. Echter, het is wel verstandig om even na te kijken bij de fabrikant of de auto inderdaad geschikt is voor HVO20 gebruik. Hiermee weet je zeker dat je doet wat juist is voor jouw auto.

HVO20 in het kort

Alle belangrijke punten van HVO20 zijn:

  • Duurzaam; tot wel 18% minder CO2-uitstoot;
  • Gemaakt van verschillende afval- en reststromen;
  • HVO20 heeft geen aanpassingen nodig aan voertuigen;
  • Bevriest niet tijdens een Nederlandse winter;
  • Geen vervuilde filters door FAME.

Al onze brandstoffen