Laden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Ruim 275.000 elektrische auto's zijn er al onderweg te vinden. Veel mensen kiezen ervoor om over te stappen op een elektrische auto, omdat het vele voordelen heeft. Zo kan je bijvoorbeeld je eigen laadpaal thuis laten installeren en hierdoor altijd thuis laden. Het draagt ook enorm bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Je stoot namelijk over de gehele levensduur van de elektrische auto 40% minder CO2 uit ten opzichte van een auto met een verbrandingsmotor. Naast deze voordelen kan elektrisch rijden ook financieel gezien aantrekkelijk zijn om voor te kiezen. Zo betaal je meestal minder wegenbelasting en is elektriciteit goedkoper dan benzine en diesel.

Elektrisch laden

Elektrisch laden kan erg lucratief zijn om verschillende redenen. Eén van die voordelen is bijvoorbeeld dat het twee tot drie keer goedkoper is dan benzine tanken. Elektrische auto's hebben meestal ook een flink lagere bijtelling vergeleken met auto's met een verbrandingsmotor. Door een laadpaal thuis te installeren kun je jouw eigen kostenoverzicht gemakkelijk bijhouden. Mocht dit geen optie zijn voor jou, dan kan je gerust op één van de snellaadpunten je auto snel opladen. Tijdens dit moment kan je gerust ontbijten of lunchen om vervolgens je reis te vervolgen.

Elektrische auto's hebben minder onderhoud

Een elektrische auto heeft in vergelijking met een benzine auto weinig onderhoud nodig. Dit heeft te maken met het verschil in bewegende onderdelen. Zo zitten er in een elektrische accu tot wel tien keer zo weinig bewegende onderdelen dan bij een benzinemotor. De drie hoofdonderdelen van een elektrische auto zijn de motor, de omvormer en de ingebouwde lader.

Hoe werkt een elektrische auto?

Hoe werkt een elektrische auto eigenlijk? De elektriciteit die wordt geladen wordt opgeslagen in de batterij die in de auto zit. Dit is een batterij die is gemaakt met lithium-ion technologie. De hoeveelheid elektriciteit die is opgeslagen in de batterij wordt uitgedrukt in KWh. Hoeveel kilometer je kunt rijden per KWh hangt af van verschillende omstandigheden. Bijvoorbeeld het rijgedrag en het weer van buitenaf. Koude weersomstandigheden kunnen namelijk invloed hebben op de actieradius van de auto. 

 

Laden in het kort

Alle belangrijke punten van laden als brandstof zijn:

  • Goedkoper dan benzine en diesel;
  • Verdere economische voordelen;
  • Weersomstandigheden kunnen een rol spelen bij de actieradius;
  • Je stoot met een elektrische auto 40% minder CO2 uit.

Al onze brandstoffen