Euro 95 en Super 98

Euro 95 Ongelood en Euro 98 Ongelood zijn de meest bekende vormen als het gaat om benzine. Euro 95 wordt tegenwoordig ook wel E10 genoemd en Euro 98 wordt E5 genoemd. Vroeger werd de naam van de benzine gebaseerd op het octaangetal (95 en 98). Tegenwoordig wordt dit gebaseerd op het ethanol-gehalte. Zo is bij E10 benzine maximaal tien procent bio-ethanol bijgemengd. E10 benzine is geïntroduceerd om de CO2-uitstoot van benzineauto's terug te dringen. Door het toevoegen van biobrandstof zijn er minder fossiele brandstoffen nodig. Bekijk op de AVIA tankstationzoeker waar je Euro 95 en Super 98 kunt tanken.

Tankstationzoeker

Het verschil tussen Euro 95 en Super 98 benzine

Het verschil tussen Euro 95 en Super 98 is niet enkel de prijs. Een liter Super 98 is duurder dan een liter Euro 95. Dit heeft te maken met het productieproces. Om het hogere octaangehalte te bereiken moet de brandstof meer bewerkt worden. Dat leidt tot een hogere prijs. Omdat Super 98 onder hogere druk en temperatuur ontvlamt, moet je het zien als een andere type brandstof.

Welke jij in jouw auto het beste kunt gebruiken ligt aan het zelfontbrandingsmechanisme van je motor. In de tankdop van je auto staat welke benzine geschikt is voor jouw auto. Mocht het er niet staan, dan kun je bij de verkoper of fabrikant informeren welke brandstof je het beste kunt tanken. 

Super 98 benzine heeft meestal naast het een hoger octaangetal, ook toegevoegde additieven die een gunstig effect hebben op verbruik en levensduur van de motor.

Mocht voor jouw auto uitsluitend een loodvrije of loodhoudende benzine met octaangetal 98 voorgeschreven worden (voornamelijk oldtimers, sportwagens en motoren met een groot vermogen), raadpleeg dan het instructieboekje van je voertuig of neem contact op met je dealer om zeker te weten welke benzine je het beste kunt tanken.

Euro 95 en Super 98 in het kort

Alle belangrijke punten van Euro 95/98 zijn:

  • De prijs van de benzine geeft niet weer welke beter is;
  • Het prijsverschil komt voort uit het productieproces;
  • In de tankdop van je auto staat vaak welke benzine geschikt is voor jouw voertuig;
  • Het zelfontbrandingsmechanisme van je motor is leidend in welke beter geschikt is.

Al onze brandstoffen