HVO

HVO is een duurzame variant van diesel. De afkorting staat voor Hydrotreated Vegetable Oil. Dat betekent in het Nederlands ook wel ‘met waterstof behandelde plantaardige olie’. Of met andere woorden: een schonere brandstof die de CO₂-uitstoot reduceert, maar wel de voordelen heeft van ‘gewone’ diesel. HVO heeft een vergelijkbare chemische samenstelling als conventionele dieselbrandstof. Hierdoor zijn er vaak geen aanpassingen nodig aan de motor en distributiesystemen van het voertuig om op HVO20 te kunnen rijden.

Tankstationzoeker

Puur of gemengd

HVO20 bestaat uit 20% HVO (plantaardige olie) en 80% fossiele diesel. HVO100 is enkel gemaakt van plantaardige oliën. Echter, de brandstof is er in allerlei mengvormen. Het kan namelijk gemengd worden met conventionele diesel. Het percentage plantaardige olie zie je aan het getal achter 'HVO'. Zo kennen we bijvoorbeeld HVO20 en HVO25 als standaard, maar het percentage HVO kan op maat worden gemengd met conventionele diesel. 

Voordeel van HVO100 is dat het de meest duurzame vorm van HVO is. Uiteindelijk zorgt deze diesel ervoor dat er tot wel 90% minder CO2 wordt uitgestoten ten opzichte van diesel. Daarnaast is er een besparing op fijnstof en uitstoot van stikstof. De meerkosten maken het soms minder aantrekkelijk om over te stappen. Met de mengvorm HVO20 stoot je tot 18% minder CO2 uit. HVO20 is goedkoper dan HVO100. Zo kun je duurzamer rijden, maar voor een aantrekkelijke prijs. Bijkomend voordeel is dat oudere diesels vaak ook probleemloos kunnen rijden op HVO20.

Hernieuwbaar

HVO wordt ook wel een hernieuwbare brandstof genoemd. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Heel simpel gezegd: de grondstoffen (plantaardige olie) zijn vrijwel onuitputtelijk; het kan namelijk in een korte periode weer worden hersteld. De plantaardige olie waarvan de HVO wordt gemaakt, bestaat uit veel verschillende afval- en reststromen. En dat kan uiteraard vrij gemakkelijk aangevuld worden. Daardoor is HVO niet alleen hernieuwbaar, maar ook circulair! 

Goed om te weten is dat de HVO20 die bij AVIA te krijgen is palmolievrij is! Het is een tweede generatie biobrandstof wat zoveel betekend als dat er geen grondstoffen gebruikt worden, die ook gebruikt hadden kunnen worden voor voedselproductie.

Technische voordelen

Biodiesels staan bekend om de nadelen die het heeft. Bij HVO20 hoef je, je daar niet druk om te maken. Het bevat niet de FAME biodiesel componenten die voor vervuilde filters kunnen zorgen. Daarnaast is het veel beter bestand tegen de kou, het bevriest pas bij -20ºC. Voor een Nederlandse winter is dat ruim voldoende.

 

Gebruik

Omdat HVO20 voor 80% uit reguliere diesel bestaat, voldoet het aan de EN590 norm voor dieselbrandstof en kan daarom in elke dieselmotor gebruikt worden. Toch is het goed om het nog even te checken bij de fabrikant of jouw voertuig inderdaad geschikt is voor de toekomst. Zo weet je in elk geval zeker dat je doet wat juist is voor jouw wagenpark.

HVO in het kort

Alle belangrijke punten van HVO zijn:

  • Duurzaam; tot wel 90% minder CO2-uitstoot;
  • Gemaakt van verschillende afval- en reststromen;
  • Tot HVO20/HVO25 geen aanpassingen nodig aan voertuigen;
  • Bevriest niet tijdens een Nederlandse winter;
  • Geen vervuilde filters door FAME.

Al onze brandstoffen