Klantcase Pultrum: ‘Klein beginnen is ook beginnen’

Nieuws 9 februari 2024

Pultrum is een echt familiebedrijf en veelzijdige logistieke dienstverlener met 60 jaar ervaring in nationaal en internationaal transport, exceptioneel transport en bouwlogistiek. Sinds 2021 hebben de twee familiebedrijven Westdijk uit Alphen aan den Rijn en Pultrum uit Rijssen hun krachten en kennis van transport gebundeld. Hiermee biedt Pultrum een breed pallet aan transport- en logistieke diensten, variërend van het transport van een pallet tot extreem transport en complete logistieke projecten.

Moniek Kappert is verantwoordelijk voor organisatie en communicatie binnen Pultrum: “Voor ons als familiebedrijf is duurzaamheid op het gebied van medewerkers, klanten én de wereld om ons heen ontzettend belangrijk. We spannen ons al jaren actief in om het logistieke proces duurzamer te maken. We houden onze voetafdruk voortdurend tegen het licht en blijven bezig met hoe we onze CO2-uitstoot zo veel mogelijk kunnen reduceren.”

Rick Hoekstra, manager Fleet en Applicatiebeheer vult aan: “In de loop der jaren hebben we al verschillende maatregelen getroffen. We investeren in materieel door bijvoorbeeld vrachtwagens met Euro 6 motoren aan te schaffen die 97% minder stikstof uitstoten dan Euro 1 motoren, maar ook in elektrische heftrucks die we via de 500 zonnepanelen op kunnen laden. Daarnaast bieden we onze chauffeurs rijvaardigheidstrainingen aan om nog zuiniger en duurzamer te rijden, rijden ze volgens een optimale planning met zo min mogelijk ‘lege’ kilometers en hebben we sinds kort een volledig elektrische truck aangeschaft. Voor het laden van de truck hebben we gekozen voor een mobiele lader van AVIA VOLT. We nemen al jaren brandstof af bij AVIA en hierbij denken ze ook met ons mee voor duurzamere brandstofalternatieven, dus het was voor ons een logische stap om ook de mobiele lader bij AVIA aan te schaffen.”

 

Emissieloos bouwen en vervoeren

Moniek: “We blijven investeren in het efficiënter en duurzamer maken van ons transport. Niet alleen voor onszelf, onze opdrachtgevers vragen hier ook om. We werken veel in de bouwlogistiek en hierbij gelden steeds strengere CO2-normen. Als een vervoerder emissieloos kan aanleveren, dan kan dat van doorslaggevend belang zijn of een bouwproject wel of niet door kan gaan. Emissieloos kan alleen met een elektrische truck en aan die vraag kunnen wij nu voldoen.”

 

Volledig hernieuwbare brandstof als duurzaam alternatief

Rick: “Het elektrisch rijden bevindt zich nog wel in een pioniersfase, maar juist dat uitproberen maakt het interessant, zowel voor ons als onze chauffeurs die we hier zoveel mogelijk bij betrekken. Ze rijden sowieso al zo zuinig mogelijk, maar met de elektrische truck proberen ze helemaal zo efficiënt mogelijk met de te rijden kilometers om te gaan. Het liefst zouden we volledig overgaan op elektrisch vervoer, maar dat is op dit moment nog niet realistisch. De aanschaf is veel duurder en daardoor is de kostprijs per kilometer vele malen hoger. De opdrachtgever moet dit ook kunnen en willen betalen en dat is nog lang niet voor iedereen een optie. Gelukkig denkt AVIA ook op dat vlak met ons mee en kunnen we met onze Euro 6 motoren, in combinatie met de volledig hernieuwbare HVO100 van AVIA wel zeer duurzame alternatieven aanbieden met een minimale CO2-uitstoot.”

 

Voordelen van een mobiele lader

Rick: “We hebben een mobiele lader van AVIA VOLT aangeschaft zodat we ervaring op kunnen doen. Het mooie is dat er achter de lader een hele backoffice zit en we via een dashboard precies het gebruik kunnen monitoren en op basis daarvan het rij- en laadgedrag kunnen optimaliseren. We hebben bewust gekozen voor een mobiele lader, zodat we in principe zelf overal waar krachtstroom is, een laadmogelijkheid kunnen creëren. De lader staat nu in Rijssen, maar kunnen we relatief eenvoudig naar bijvoorbeeld de vestiging van Westdijk in Alphen aan de Rijn verplaatsen. Uiteraard kunnen we onderweg ook gewoon bij het steeds uitgebreidere netwerk van AVIA-laadstations terecht.”

Moniek: “Het duurt helaas nog lang voordat we helemaal over kunnen stappen op een volledig elektrisch wagenpark, maar tot die tijd zitten we uiteraard niet stil en blijven we kijken hoe we onze CO2-uitstoot zo laag mogelijk kunnen houden. We kunnen voor onze opdrachtgevers ook een CO2-berekening uitvoeren en samen kijken hoe we de uitstoot kunnen minimaliseren. Dit doen we bijvoorbeeld door voor onze LZV of LNG-truck in te zetten en het aantal lege kilometers te reduceren door slim te combineren en zo efficiënt mogelijk de routes in te plannen. We voelen ons verantwoordelijk om de wereld zo goed mogelijk achter te laten en ook met kleinere stappen kunnen we hier een grote bijdrage aan leveren.”

Vind je het ook belangrijk om de juiste stappen te zetten naar een duurzaam wagenpark door elektrificatie en duurzame brandstoffen? Bij AVIA kunnen we op alle vlakken meedenken om je wagenpark te verduurzamen op jouw tempo en binnen jouw mogelijkheden.

Meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.