8 tips om langer van je auto te kunnen genieten

Nieuws 3 mei 2022

Je koopt een nieuwe of tweedehands auto en wil hier uiteraard zo lang mogelijk van genieten. Dit doe je door de auto goed te onderhouden, maar hoe doe je dit dan?

 

Tip 1: Gooi je tank op tijd vol!

Gooi je tank altijd op tijd vol. Het helemaal leegrijden van je brandstoftank kan zorgen voor beschadigingen aan het brandstofsysteem van je auto, doordat er condens (vocht) via de tank in de motor komt. Condens kan ontstaan als er veel korte afstanden worden gereden. De motor wordt dan niet warm genoeg, waardoor het vocht zicht mengt met de brandstof. Daarnaast verzamelt vuil en vettigheid uit de brandstof zich op de bodem van de tank. Als je de tank helemaal leegrijdt, kan dit vocht, vuil en vettigheid in de motor terecht komen. Dit kan ervoor zorgen dat de pomp en de injectoren verstopt raken en de motor kapot gaat. Met meestal hoge reparatiekosten tot gevolg, die je dus eenvoudig kunt voorkomen door de tank nooit helemaal leeg te rijden.

 

Tip 2: Gebruik regelmatig je airco

Veel mensen denken dat het gebruikmaken van je airco zorgt voor een hoger brandstofverbruik. Dit klopt inderdaad als je een hele oude auto rijdt, maar de jongere auto’s verbruiken niet meer brandstof bij het gebruik van je airco. Sterker nog, het niet gebruiken van je airco kan zelfs slecht zijn voor je auto. Je loopt meer kans op verdroging van bepaalde rubberverbindingen, waardoor lekkage kan ontstaan. Daarnaast gaat de airco condens- en schimmelvorming tegen en verminder je de kans op een stinkende auto en vervuilde lucht. Laat de airco dus lekker aan, ook in de winter, want dit is alleen maar voordelig voor de levensduur van je auto.

 

Tip 3: Manage je koppeling (handgeschakelde auto’s)

Veel mensen rijden door bochten of over rotondes met de koppeling (deels) ingetrapt. Dit is erg slecht voor de koppeling. Rijden met de koppeling ingetrapt zonder te schakelen, zorgt voor slijtage aan de koppeling. Let dus op dat je dit niet doet, dat scheelt je een behoorlijke rekening bij de garage.

 

Tip 4: Heb je een garage? Gebruik deze dan!

Heb je een garage en gebruik je deze niet? Zonde, maar je bent niet de enige. Veel mensen gebruiken hun garage als opslag voor de grasmaaier, gereedschap en fietsen. Deze ruimte kun je beter benutten door je auto er in te zetten. Dit voorkomt dat de auto roest en dat het interieur bijvoorbeeld verbleekt in de zon.

 

Tip 5: Zorg dat de motor warm is

Met een koude motor loop je de grootste kans op slijtage en dat geldt niet alleen voor de winter. Een koude motor verbruikt ook veel meer brandstof, soms wel 50 procent. Ook met achteruit inparkeren bespaar brandstof. Achteruit wegrijden uit een parkeervak kost al meer brandstof, maar met een koude motor helemaal. Bovendien loop je ook nog minder kans op schade. Als je vooruit wegrijdt uit een vak, dan heb je een beter overzicht van het verkeer voor je. De motor nog niet warm? Probeer dan het eerste stuk zoveel mogelijk te schakelen bij 2.500 toeren bij een benzinemotor en 2.000 bij een diesel.

 

Tip 6: Controleer regelmatig je bandenspanning

Het is het beste om maandelijks je bandenspanning te controleren. Ook als je op vakantie gaat is het verstandig om voor de tijd de bandenspanning te checken. Hoeveel spanning er op de banden moeten staan, staat in het instructieboekje van de auto. Een juiste bandenspanning zorgt voor minder snelle slijtage en een lager brandstofgebruik.

 

Tip 7: Probeer slecht wegdek te vermijden

Slecht wegdek kan ervoor zorgen dat het onderstel van je auto sneller beschadigt. Ook je velgen en schokbrekers zullen sneller beschadigen als je regelmatig op slecht wegdek rijdt. Een stukje omrijden kan de levensduur van de auto dus echt vergroten. Of dat het waard is, hangt natuurlijk wel af van hoeveel je om moet rijden en of je het de moeite waard vindt.

 

Tip 8: Rem met je remmen en rem niet af op de motor

Veel mensen met een handgeschakelde auto laten de auto afremmen op de motor. Dit lijkt heel onschuldig, maar zorgt voor extra belasting op de lagers. Gebruik dus je rem om af te remmen en niet de motor. Ook hiermee verleng je de levensduur van je versnellingsbak.