Al meer dan 90 jaar partner in de energietransitie

Nieuws 16 mei 2022

AVIA Weghorst is al meer dan 90 jaar brandstofleverancier. Door de opkomst van nieuwe energiebronnen hebben we ons familiebedrijf meerdere malen getransformeerd. Juist onze kracht om mee te bewegen en onze onbegrensde nieuwsgierigheid om in veranderende behoeften te voorzien, is wat ons onderscheidend maakt.

 

Van kolen en turf naar vloeibare verwarmingsbrandstof

In 1931 richt Bernard Weghorst AVIA Weghorst op. De overgrootvader van de huidige commercieel directeur Niek Weghorst gaat in Borne langs de deuren met kolen en turf. Na de Tweede Wereldoorlog (1946) speelt de grondlegger van ons familiebedrijf in op de eerste grote energietransitie. We verleggen onze focus van kolen en turf naar de vloeibare verwarmingsbrandstoffen huisbrandolie, stookolie en petroleum.

 

Vloeibare motorbrandstoffen

Nadat oprichter Bernard Weghorst in 1958 het bedrijf heeft overgedragen aan zijn zoon Ben Weghorst, wordt Ben een paar jaar later geconfronteerd met een tweede grote omslag in de energietransitie. Er wordt aardgas gevonden in Slochteren en steeds meer huishoudens worden aangesloten op het gasnet. Door deze verandering richten we ons vanaf 1960 op vloeibare motorbrandstoffen en sluit Ben zich aan bij de coöperatie AVIA Nederland.

 

Van 1 naar 130 tankstations in 60 jaar

In 1962 wordt het eerste tankstation aan de Grotestraat in Borne geopend. Het tankstation, nu aan de Europastraat, is nog altijd onderdeel van AVIA Weghorst en heeft een belangrijke functie in de buurt en in het dorp.

In de jaren daarna volgen steeds meer tankstations. AVIA Nederland beheert tegenwoordig 365 tankstations in en rond dorpen en langs doorgaande provinciale wegen, waarvan er ongeveer 130 door AVIA Weghorst worden geëxploiteerd.

 

Ook jezelf even opladen

De meeste tankstations zijn zo ontworpen dat de focus ligt op snelheid. We zijn altijd onderweg, hebben weinig tijd en moeten altijd ergens zijn. Met de lancering van het foodconcept Hush in 2015 hebben we een nieuwe betekenis gegeven aan de momenten onderweg. We bieden mensen de mogelijkheid bewust te kiezen voor betere alternatieven. Dankzij onze lokale en dagelijkse verse producten kunnen mensen niet alleen genieten van gezond eten, maar bieden we ze ook de mogelijkheid om tot rust te komen en te onthaasten.

 

Duurzame brandstoffen

Binnen de EU is vastgelegd dat sinds 2020 10% van alle brandstoffen moet bestaan uit biobrandstoffen. AVIA Weghorst heeft hierop ingespeeld door verschillende soorten duurzame brandstoffen te ontwikkelen, zodat onze klanten direct de CO2 uitstoot kunnen verminderen. Zo leveren we o.a. HVO, een volledig synthetische diesel gemaakt van afval- en reststromen, waardoor tot maar liefst 90% minder CO2 uitgestoten wordt. CBG en LBG zijn biogassen afkomstig uit organisch materiaal. Hiermee wordt 72 tot 80%  minder CO2 uitgestoten. Andere voordelen zijn de stillere voertuigen en de besparing op de vrachtwagentol in Duitsland.

Voor elke klant geldt dat we ons verdiepen in de organisatie en kijken waar het meeste rendement te behalen is door de juiste en meest CO2-besparende brandstofmix in te zetten.

 

De transitiepartner voor bedrijven

We willen klanten stapsgewijs ondersteunen bij het in gang zetten van hun energietransitie. Echter is de realiteit dat er niet van vandaag op morgen overgestapt kan worden op groene energievormen. Daarom hebben we in 2021 een model ontwikkeld waarin we de keuzes vanuit de organisatie, energiebehoefte en opgelegde verwachtingen in de sector op elkaar afstemmen. Gezamenlijk komen we tot een energiemix waarmee je direct stappen kunt zetten naar een energierijke toekomst.

 

Laadoplossingen thuis en onderweg

Elektriciteit maakt een opmars en dat is niet voor niets. Elektrische auto’s stoten geen stikstof en fijnstof uit en de CO2-uitstoot over de gehele levenscyclus is gemiddeld 40% minder dan die van een auto op fossiele brandstof.

Sinds 2022 bieden we onder het merk AVIA VOLT dan ook verschillende laadmogelijkheden, afgestemd op jouw situatie. Onze laadpalen hebben een mooie vormgeving en zijn volledig voorbereid op zowel privé als zakelijk laden. Kies je voor een AVIA VOLT laadpaal, dan kies je voor een slimme oplossing. De lader weet namelijk zelf hoe de beschikbare stroom het beste verdeeld kan worden als er meerdere voertuigen staan te laden. Onze oplossingen zijn verplaatsbaar, modulair en schaalbaar en daarmee toekomstbestendig.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de energietransitie binnen jouw bedrijf? Neem geheel vrijblijvend contact op met ons via 088 1344020 of klantenservice@aviaweghorst.nl. En we vertellen je graag meer over alle mogelijkheden om je bedrijf direct én in de toekomst te kunnen verduurzamen.