Elektrificatie van het wagenpark, ondanks netcongestie

Nieuws 20 februari 2024

De elektrificatie van de transportsector wordt op dit moment geremd door de uitdagingen die er zijn op het gebied van netcongestie.

Het opladen van elektrische voertuigen kan leiden tot pieken in het energieverbruik, wat weer leidt tot overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Hierdoor ontstaan problemen zoals verminderde laadsnelheden, storingen in het netwerk en zelf stroomuitval.

Energiebedrijven, netbeheerders en beleidsmakers staan voor de taak om manieren te vinden om deze netcongestie te beheren en te verminderen.

Daarom is de non-firm ATO in het leven geroepen. Non-firm ATO is erop gericht dat bedrijven hun netaansluiting flexibeler gaan inzetten. Zo zijn er piekmomenten waarbij er te weinig stroom dreigt te zijn op het bestaande elektriciteitsnet. Buiten dit piekmoment is er nog voldoende ruimte op het net. Vandaar dat netbeheerders graag zien dat het verbruik wordt verplaatst tot voor of na de poelmomenten.

Ook wordt er gekeken naar energieopslag. Het integreren van energieopslagsystemen, zoals batterijen op laadlocaties, zou kunnen helpen om pieken in de vraag naar elektriciteit te verzachten. Wanneer de vraag laag is kunnen de systemen de energie opslaan en wanneer de vraag hoog is kunnen de systemen de energie vrijgeven.

In sommige gevallen is het nodig om de bestaande energie-infrastructuur uit te breiden om de groeiende vraag naar elektriciteit van elektrische voertuigen aan te kunnen. Denk hierbij aan het leggen van extra bekabeling, het upgraden van transformatorstations en het installeren van slimme laadpalen die met een wisselende energievraag kunnen meebewegen.

Ondanks dat netcongestie op dit moment een uitdaging vormt voor onder andere de elektrificatie van voertuigen, zou dit geen reden moeten zijn om je tegen te laten houden om alvast te beginnen met de elektrificatie van jouw wagenpark.

Er zijn verschillende mogelijkheden om van start te gaan en klein te beginnen. Wij helpen u graag om een begin te maken met de energietransitie die op dit moment passend is voor u en uw onderneming. Wist u dat u zelfs met een kleinverbruik aansluiting (< 3 x 80 Ampère) al kan beginnen met de elektrificatie van uw wagenpark! Benieuwd hoe? Neem gerust contact met ons op.