Meest geavanceerde laadplein van Twente en omstreken officieel geopend!

Nieuws 10 maart 2022

Wethouder Van Houdt heeft het laadplein aan de Twekkeler Es 53 te Enschede op 9 maart officieel geopend onder het toeziend oog van diverse betrokkenen. Sinds begin februari is het plein actief en wordt er dankbaar gebruik gemaakt van de laadfaciliteiten door EV rijders uit de regio. Vanzelfsprekend mag deze grote stap in de energietransitie van onze regio niet onopgemerkt voorbij gaan.

Het laadplein bestaat uit 6 opstelplaatsen met een laadcapaciteit tot 400kW geschikt voor EV trucks, bestelbussen en personenauto’s.

De laadoplossing die wordt aangeboden is ontwikkeld door het Finse bedrijf Kempower. Het laadplein aan de Twekkeler Es is het eerste laadplein in Nederland met de laadoplossing van Kempower, voorheen waren deze enkel te vinden in Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk.

De laadpalen zijn geleverd door Onnect en volledig gewrapt in de herkenbare AVIA VOLT huisstijl. “Door de innovatieve laadoplossingen en de stijgende vraag naar elektrische voertuigen passen Kempower laadpalen goed in Nederland. De systemen zijn snel, gemakkelijk in gebruik, dynamisch en schaalbaar”, vertelt Leonie Kamp verantwoordelijk voor de Marketing en Retail.

Uniek aan deze laadpalen is de dynamische stroomverdeling. De laadhub bewaakt continu het laadvermogen van elke voertuig. Wanneer de laadcapaciteit van een voertuig afneemt naarmate de batterij oplaadt wijst het systeem deze automatisch toe aan voertuigen die extra laadvermogen kunnen gebruiken. Door deze dynamische stroomverdeling kan ieder voertuig zo optimaal mogelijk naar de behoefte worden bediend.

Deze dynamische stroomverdeling, en de grote capaciteit die het laadplein bevat, is uniek in de regio en daarmee verdient het laadplein het predicaat van meest geavanceerde laadplein van Twente en omstreken.

Daarnaast hoeft men niet bij de auto te blijven om de laadsessie te volgen. De laadpalen hebben een duidelijke gebruikersinterface op het scherm inclusief QR code. Hiermee kan men de details van de laadsessie op de telefoon volgen. Deze toont de laadstatus, het laadvermogen en de totale toegevoegde energie.

Gedurende de laadsessie kan de klant genieten van al het lekkers en gezonds dat de Hush shop naast het plein te bieden heeft. Hush is een door AVIA Weghorst in huis ontwikkeld food concept.  Hush geeft een nieuwe betekenis aan de momenten onderweg met kwalitatief goede voeding, sfeer, ambiance en unieke gifts. Alle foodproducten worden dagelijks vers op locatie bereid, op die manier zorgt de locatie ervoor dat je na je laadsessie weer uitgerust onderweg bent.  

Een deel van de benodigde stroomcapaciteit die het snellaadplein nodig heeft wordt geleverd door de 100 zonnepanelen die op de luifel van het tankstation zijn geïnstalleerd.

Naast de reguliere brandstoffen en elektrisch laden zijn er ook andere milieuvriendelijkere energieproducten te verkrijgen bij dit station, zoals CNG/Groengas en HVO, wat een milieuvriendelijke diesel is gemaakt van o.a. frituurvet.

 

Van brandstoffenleverancier naar mobiliteits- en transitiepartner

AVIA Weghorst wil het niet laten bij dit ene plein. ‘Wij zetten als organisatie volop in op de energietransitie, dit doen we met duurzamere brandstoffen als HVO, CNG en Bio brandstof. En dus ook op het gebied van elektrisch rijden. We voorzien onze klanten van volledige laadoplossingen thuis, bij het bedrijf en onderweg. We hebben als familiebedrijf al meerdere transities doorgemaakt, van kolen en turf naar vloeibare verwarmingsbrandstof, naar motorbrandstoffen, biobrandstoffen en nu dus naar elektrisch. We zien het als onze taak om onze klanten en relaties te ondersteunen en ontzorgen in deze transitie. Door ons brede productaanbod en brede netwerk zijn we hiertoe goed in staat.
We zijn distributeur van de Kempower snelladers die ook op het plein in Enschede staan in de Benelux en Duitsland, de distrubutie van de laadpalen doen we onder de merknaam Onnect”, vertelt Kamp.