CNG/CBG

CNG (Compressed Natural Gas) is een fossiele brandstof gemaakt van aardgas. CBG (Compressed Bio Gas) is de bio-variant daarvan. CBG is biogas dat ontstaat bij de vergisting van groen- en snoeiafval, rioolslib en mest. Zowel CNG als CBG is onder druk gebracht gas en is daarmee kleiner in volume dan gewoon gas en bruikbaar als brandstof. Bekijk welke AVIA tankstations CNG en CBG aanbieden. 

Tankstationzoeker

Duurzaam

Rijd je op aardgas? Dan stoot je ongeveer 15% minder CO2 uit dan dezelfde auto die op benzine rijdt. Auto’s die rijden op de bio-variant stoten ongeveer 72% minder CO2 uit. Een forse verbetering in vergelijking met CNG. De uitstoot van beide varianten bevat minder schadelijke gassen (stikstof) en zorgt voor een lagere uitstoot van fijnstof.

Voordeel

In een aantal Nederlandse steden zijn milieuzones van toepassing. Met een ouder dieselvoertuig ben je niet meer welkom in de binnenstad. Deze regel geldt voornamelijk voor vrachtwagens, maar steeds meer steden stellen ook voor personenauto’s deze regel in. CNG-voertuigen zijn vrijgesteld van deze regel.

Een groot voordeel van CNG voor transport zijn de stillere voertuigen, waardoor je buiten gemeentelijke venstertijden mag laden en lossen.

In Duitsland hoeven trucks die geheel of grotendeels op aardgas (geldt niet voor LPG) rijden geen vrachtwagentol te betalen. Dit kan veel geld besparen in de transportwereld.

CNG/CBG in het kort

Alle belangrijke punten van cng/cbg zijn:

  • Stoot tot 72% minder CO2 uit;
  • Lagere uitstoot van fijnstof;
  • Welkom in milieuzones;
  • Laden en lossen buiten gemeentelijke venstertijden;
  • Stillere voertuigen;
  • Besparing op vrachtwagentol in Duitsland.

Al onze brandstoffen