LNG/LBM

LNG is ook wel bekend als vloeibaar aardgas. Het is een natuurlijk gas dat wordt gekoeld tot -162 °C. Door het te koelen wordt het vloeibaar en neemt het daardoor minder ruimte in beslag, daardoor kan het gemakkelijk vervoerd worden. Een LNG-truck kan eenmaal volgeladen tot 1500 kilometer rijden. Daarmee is LNG interessant voor langeafstandsvrachtverkeer. Het wordt voornamelijk toegepast bij zwaar transport zoals vrachtauto’s en grote schepen. LBM heeft alle voordelen van LNG, maar is duurzamer. LBM (liquefied biogas) is namelijk gemaakt van gas afkomstig uit organisch materiaal. Een voorbeeld van een bron van dit gas is mestvergisting. Bekijk welke AVIA tankstations LNG en LBM aanbieden. 

Tankstationzoeker

Voordelen

Het vloeibaar gemaakte gas heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van diesel. LNG heeft tot wel 20% minder CO2-uitstoot dan diesel. Bij LBM is dit zelfs 80% minder CO2-uitstoot. In stedelijke gebieden met een milieuzone mag er daarom ook met een LNG-truck worden gereden. LNG en LBM zijn beide per liter goedkoper dan diesel. Daarnaast zijn LBM-vrachtwagens in Duitsland vrijgesteld van maut. Dit scheelt in de kosten.

Mocht de stap naar LBM voor nu nog te groot zijn? Met een LNG-vrachtwagen kun je ook probleemloos LBM tanken. Dus wat je ook kiest: je bent toekomstbestendig en vooral ook heel duurzaam bezig!

Veilig

LNG hoeft niet actief gekoeld te worden door een slim systeem van dubbel geïsoleerde vacuüm opslagtanks. Toch kan er niet voorkomen worden dat de LNG weer iets opwarmt en weer overgaat naar de gasfase. Het gas wordt via de overdrukklep van de truck afgevoerd. Daarom wordt er geadviseerd niet meerdere dagen in een afgesloten ruimte te parkeren om het ontstaan van ontvlambaar gas te vermijden (het gas kan immers niet weg). LNG is enkel op de zakelijke markt te verkrijgen in bulklevering.

LNG/LBM in het kort

Alle belangrijke punten van LNG/LBM zijn:

  • Vloeibaar aardgas;
  • Neemt minder ruimte in beslag;
  • Interessant voor langeafstandsvrachtverkeer.;
  • Minder CO2 uitstoot dan diesel;
  • Goedkoper dan diesel;
  • Enkel te verkrijgen in bulklevering.

Al onze brandstoffen