CNG/CBG

CNG (Compressed Natural Gas) is een fossiele brandstof die is gemaakt van aardgas. CBG (Compressed Bio Gas) is een bio-variant van CNG. Deze bio-variant ontstaat bij de vergisting van groen- en snoeiafval, rioolslib en mest. Beide varianten hebben een kleiner volume dan gewoon gas en zijn bruikbaar als brandstof. Dit komt doordat het biogas onder hoge druk wordt gebracht en hiermee wordt verkleint. Bekijk op de AVIA tankstationzoeker of er een tankstation bij jou in de buurt is die CNG of CBG aanbiedt. 

Tankstationzoeker

Duurzaam

Rijd jij nu al op aardgas? Dan stoot je ongeveer 15% minder CO2 uit dan dezelfde auto die op benzine rijdt. Auto’s die rijden op de biovariant (CBG) stoten ongeveer 72% minder CO2 uit. CBG is dus een duurzamere variant dan CNG. Wel is het zo dat beide varianten zorgen voor én een lagere fijnstof uitstoot én minder uitstoot van schadelijke gassen dan bijvoorbeeld bij een benzine auto.

Wat is het voordeel van CNG/CBG?

Het grote voordeel van CNG en CBG is dat deze voertuigen zijn toegestaan in Nederlandse steden met een milieuzone. Tegenwoordig maken steeds meer steden gebruik van diesel-vrije zones. Met een dieselauto ben je hier niet meer welkom. Tot nu toe geldt deze regel vooral voor vrachtwagens, maar dit verandert snel. Er zijn steeds meer steden die personenauto's die op diesel rijden willen gaan verbieden. Bereid je dus voor op de toekomst met CNG en CBG.

CNG/CBG in het kort

Alle belangrijke punten van CNG/CBG zijn:

  • Stoot tot 72% minder CO2 uit;
  • Lagere uitstoot van fijnstof;
  • Welkom in milieuzones.

Al onze brandstoffen