Je eigen optimale HVO blend op maat

Nieuws 4 april 2023

HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil en is een duurzame synthetische dieselbrandstof die wordt geproduceerd uit plantaardige oliën en vetten. HVO wordt ook wel aangeduid als HVO diesel, groene diesel of renewable diesel.

 

Voordelen HVO

De voordelen van HVO zijn onder andere dat het een CO2-reducerende brandstof is. Met het tanken van HVO stoot je voertuig tot wel 90% minder broeikasgassen uit dan met gewone diesel. Daarnaast heeft HVO een hoger cetaangetal, waardoor de verbranding efficiënter en schoner is en de motor soepeler en stiller loopt.

In fossiele diesel zitten FAME biodiesel componenten die de filters van je auto vervuilen. In HVO zitten deze componenten niet en blijven de filters en injectoren van je auto langer schoon. HVO blijft vloeibaar tot wel -20 graden en is dus ook beter bestand tegen kou.

 

HVO hernieuwbaar en circulair

HVO is een hernieuwbare brandstof; de grondstoffen zijn vrijwel onuitputtelijk. De grondstoffen waarvan HVO wordt gemaakt, bestaat uit veel verschillende afval- en reststromen en dat kan vrij gemakkelijk aangevuld worden. HVO kan bijvoorbeeld worden gemaakt van afgewerkte frituurolie, dierlijke vetten, plantaardige oliën en afvalstoffen uit de voedingsindustrie. Hierdoor is HVO niet alleen hernieuwbaar, maar ook circulair.

 

HVO verkrijgbaar van HVO10 t/m HVO100

Bij AVIA Weghorst is deze duurzame brandstof verkrijgbaar in HVO10 t/m HVO100. Het verschil tussen HVO20 en HVO100 is het percentage HVO in de brandstof. HVO20 bevat 20% HVO en 80% gewone diesel en HVO100 bestaat volledig uit HVO. HVO100 is dus de meest duurzame en CO2-reducerende variant, terwijl HVO20 een goed alternatief is voor wie niet volledig wil overstappen op HVO. De prijs van een liter HVO20 ligt gemiddeld zo'n 10-20 cent hoger dan bij een liter standaard diesel, maar is wel een stuk beter voor het milieu en je auto.

 

Specieke wensen voor eigen HVO blends?

Bij AVIA Weghorst mixen wij de blends bij ons op het depot. Hierdoor kunnen wij blends maken in allerlei verschillende samenstellingen. Naast de standaard blends zoals HVO20 of HVO100 kunnen we ook HVO30 of HVO55 voor je mixen. Het blenden gaat met 2.000 liter per minuut, dus in slechts 20 minuten tijd kunnen we 40.000 liter voor je blenden. De HVO wordt bijgespoten bij de fossiele diesel. Het bijspuiten in combinatie met de hoge mixsnelheden zorgt er voor dat de brandstoffen direct met elkaar vermengen.

 

HVO van AVIA voldoet aan EN15940 norm

De EN15940 is de normering waaraan alle synthetische dieselsoorten die geleverd en gebruikt worden binnen de Europese Unie moeten voldoen. Het gaat hierbij onder andere om de minimale smering, het vlampunt, de vorstbeveiliging en het maximale watergehalte in de brandstof. Alle percentages HVO van AVIA voldoen aan de EN15940 norm. Je weet dus zeker dat ons product van hoge en constante kwaliteit is én het hele jaar door dezelfde hoge kwaliteit behoudt.

 

Fossiele diesel en HVO door elkaar gebruiken

Even geen HVO-tankstation in de buurt? HVO bevat altijd een deel fossiele diesel, dus het is geen enkel probleem om de ene keer HVO te tanken en de andere keer weer ‘gewone’ diesel. Het enige is dat hoe meer fossiele diesel er gemengd wordt met HVO, hoe minder duurzaam het mengsel in je tank wordt.