Milieu-investeringsaftrek (MIA) om tot 45% in mindering te brengen op de winst

Nieuws 8 januari 2024

De milieu-investeringsaftrek biedt je de mogelijkheid om fiscaal voordelig te investeren in milieuvriendelijke technieken. Het is mogelijk om tot 45% van het investeringsbedrag in mindering te brengen op de winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. Het percentage van de MIA wordt per jaar vastgesteld. Er is geen maximum aantal bestelauto’s of elektrische vrachtwagens die in aanmerking komen per onderneming.

Voor gebruikmaking van de MIA moet de investering binnen drie maanden na opdrachtbevestiging worden gemeld bij RVO.

Het totale budget voor de MIA in 2024 is 192 miljoen euro.

 

Oplaadpunten

De investering moet worden gemeld onder code: G 3721 ‘Oplaadpunt voor elektrisch aangedreven zware voertuigen en mobiele werktuigen’. Het MIA-percentage voor oplaadpunten bedraagt 45%.

 

Elektrische bestelauto’s

De investering moet worden gemeld onder code: E 3101 ‘Elektrisch aangedreven bestelauto’. Het MIA-percentage voor elektrische bestelauto’s bedraagt 27%.

 

Elektrische vrachtwagens

De investering moet worden gemeld onder code: D 3116 ‘Elektrisch of waterstof aangedreven vrachtwagen’. Het MIA-percentage voor elektrische vrachtwagens bedraagt 36%.

 

Voorwaarden

Wanneer een onderneming in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt, kan deze gebruikmaken van de MIA. Het bedrijfsmiddel moet op de milieulijst staan, mag niet eerder gebruikt zijn en moet minimaal €2500,- bedragen.

De regeling geldt niet voor particulieren.

Ben je van plan om te gaan investeren? Neem gerust contact met ons op, wij helpen jou graag!